lees verder button

Wat gaan we doen

Tijdens de begeleiding lopen we samen een stuk op jouw pad van rouw. Goed om daarbij te beseffen: het is jouw pad. Ik kan jouw pad niet voor je lopen. En dat wil ik ook niet. Jouw pad heeft immers belangrijke lessen, heldere inzichten en verborgen schatten voor jou in petto. Die mag je niet missen! Ik loop met je mee en attendeer je op wat er te zien is. Daar kijken we dan samen naar, op jouw tempo en in een vorm die bij jou aansluit.

Ieder rouwproces is anders. Jouw proces heeft te maken met wie jij bent, wat jij hebt meegemaakt en wat jij prettig vindt. Daarom gaan we samen kijken welke begeleiding het best bij jou past. Vind je het bijvoorbeeld moeilijk om woorden te geven aan je gevoelens, dan is een benadering met tekeningen misschien goed. Heb je juist te veel woorden voor wat er is gebeurd? En raak je in de war van je eigen gedachten? Dan kijken we hoe je vanuit je hoofd weer in je lichaam kunt komen. Als je kracht kunt putten uit het geloof, dan kunnen we daar samen over praten. Maar speelt godsdienst en spiritualiteit in jouw leven geen rol, dan kijken we naar steunpunten die voor jou wél belangrijk zijn. Er zijn allerlei technieken om aan de slag te gaan met rouw en verlies.

Onderstaand een paar manieren waarmee we kunnen werken.

Poppetjestaal

Soms zit je zo ín een situatie, dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Of je weet niet goed wat er is gebeurd, en het voelt alsof je puzzelstukken mist. In dit soort gevallen is het fijn om overzicht te creëren. Dat kan door als het ware boven jezelf of de situatie uit te stijgen. Bijvoorbeeld met ‘Een taal erbij’, of zoals ik het noem ‘poppetjestaal’. Dit is een beeldtaal die is ontwikkeld door Marleen Diekmann, waarbij we werken met Playmobilpoppetjes en andere materialen. We kunnen in beeld brengen wat er is gebeurd in het verleden, of bijvoorbeeld wat er nu gebeurt in jouw hoofd. Dat geeft vaak nieuwe inzichten zonder dat je overspoeld raakt. Poppetjestaal is geschikt voor volwassen én kinderen.

Wandelen

Praten is vaak makkelijker als je iets doet. Zodra je lijf in beweging komt, ontstaat er ruimte in je hoofd. Tijdens een wandeling profiteren we van de helderheid die ontstaat, terwijl de natuur ons helpt te praten over jouw verlies. Een boom die is gesnoeid om ruimte te geven aan nieuwe loten, plantjes die groot en sterk worden ondanks hun plek in de schaduw, een prachtige vogel die nét te snel voorbijvliegt om goed van te genieten …

Alles wat we onderweg tegenkomen kan een mooi gesprek op gang brengen.

Schrijven en tekenen

Veel mensen vinden het fijn hun gedachten en gevoelens op papier te zetten. Er zijn verschillende schrijf- en tekenopdrachten die je verder kunnen helpen op het pad van rouw. Soms moet je daarvoor juist een stapje terug. Hoe ben je gekomen waar je nu bent? Hoe ziet jouw familie eruit en hoe heeft dat jou gevormd? Om daarachter te komen, kunnen we een genogram maken. Creatieve tekenopdrachten zijn heel geschikt als je geen woorden hebt voor wat je voelt. Soms zit een gevoel heel vast diep vanbinnen. Als je het in vormen en kleuren op papier zet, krijgt het de ruimte.